Friday 6 June 2014

TIPS att tänka på om du vill besöka Sydafrika under en längre tid!

När det blev klart att jag flyttar till Sydafrika i juli, var det fortfarande inga tankar på visum... Det var först när jag läste på volontärresors hemsida som det tändes ett ljus att jag självklart behöver ett visum för att stanna ett helt år. Måste erkänna att det var en hel del papper och pengar som behövde ordnas innan allt var färdigt för att skickas - något som jag såhär i efterhand definitivt borde börjat med tidigare. För er som är sugna på att vara med i det nya samarbetet mellan volontärresor och Star for Life (vilket alla är ?!?!) har jag satt ihop ett "Bra att tänka på" dokument för att underlätta och uppmärksamma vad som krävs. Nu återstår bara att hålla tummarna att jag hinner få mitt visum innan avresa!


ATT TÄNKA PÅ när du ska åka som volontär till Sydafrika under en längre period: 

  1. Ett visum krävs när vistelsen i Sydafrika är längre än 90 dagar 
    1. Man söker visum via den sydafrikanska ambassaden i Stockholm: 
- Ambassaden räknar 15 arbetsdagar för bearbetning av ansökan - var ute i god tid för att vara på den säkra sidan
Tips: Vid frågor, maila till saemb.swe@telia.com - min erfarenhet har varit snabba svar. Oftast mer konkret än om man ringer på telefonservicen. 

Viktigt att vara medveten om kostnader som tillkommer vid visumansökan: 
  • Passfoto (1st), görs i fotoautomat eller fotoaffär
  • Försäkring som gäller hela vistelsen - Med andra ord, en hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring räcker inte, då de oftast gäller under 45 dagars perioder. Europeiska reseförsäkringar är specialiserade för just volontär och upplevelseresor: http://www.erv.se/ (Rekommenderat av både if och trygghansa, efter att ha ringt i syfte att jämföra priser). Back-up basic à 4721 sek är lämplig för ett års volontärarbete 
  • Bevis att man inte stannar längre än tiden man ansöker om att få stanna - detta i form av en hembiljett eller deposition (à 8500 sek) - depositionen får man tillbaka när man kommer tillbaka till Sverige - VIKTIGT om man stannar upp till ett år måste man betala depositionen oavsett om man har hembiljett eller ej. 
  • Medical certificate - var ute i god tid då det kan ta veckor innan man får träffa en doktor. Speciellt intyg som doktorn ska fylla i hämtas på Sydafrikanska ambassadens hemsida - likaså för Radiology certificate (för att se att man inte har tuberculosis) 
  • Application fee à 450 sek
  • Kuvert adresserat hem med porto betalt för 82 sek 

Övrigt som måste finnas med: 
  • Intyg från organisationen du ska jobba för - bevis på vad du ska göra, hur länge (datum för början och start) samt var 
  • Intyg från boendet att det är där du ska bo 
  • Bevis att du har finansiella möjligheter till uppehälle - kopia av bankkonton och eventuellt understöd från andra medel ex. stipendier, fonder. (Vad gäller bankkonton måste de se en översikt för de senaste tre månadernas inkomster och utgifter - detta kan skrivas ut från ditt konto på bankens hemsida)  
  • Visum ansökan - finns att hämta på ambassadens hemsida
  • Personbevis - Ring till skatteverket och be dem skicka ett personbevis på engelska. Om ni är ute i god tid hinner man beställa hem och skicka med övriga papper - annars kan man be att få det faxas direkt till ambassaden! (alla uppgifter står under contact på ambassadens hemsida) 
  • Pass! - Tänk på att skicka ansökan rekommenderat då kuvertet måste innehålla ditt pass

  1. Internationellt körkort krävs för vistelse längre än 90 dagar 
    1. Internationellt körkort söks enkelt på motormännens hemsida: https://www.motormannen.se/resan/internationellt-korkort/ à 270 sek om du är icke medlem 
    2. Självklart måste man inneha ett svenskt körkort.
    3. Vid användande av det internationella körkortet, måste man ha med sig sitt svenska som ytterligare bevis. 

No comments:

Post a Comment