Friday 18 July 2014

It takes two to tango

17 juli

Livet är bra häftigt ibland. Det kan svänga om så många gånger under en dag, att man börjar tappa tidsuppfattningen. Dagen började tidigt idag. Redan 7.30 väntade Mdu på mig, för att ta mig till Protea. Wow, jag valde rätt dag att vara utsvulten, för på hotellet väntande en gigantisk frukost buffe. Oh vad jag åt.

Med en stor matbebis i magen följde jag med hela Star for life coachgänget in i konferenssalen. ”We are working in a world of many difficulties, a world in which we aim to make an impact” - JD startade första sessionen av stormötet. Samtliga Star for Life coacher från Namibia samt Sydafrikas alla hörn var samlade, för att dela med sig av utvecklingen och arbetets framgång i sina respektive geografiska områden. Att få sitta på plats och se vad organisationen verkligen åstadkommer kändes otroligt priviligierat. Säga vad man vill om sydafrikaner och deras arbetshastighet, men de gör verkligen skillnad på fältet.

Den sista att presentera var en mycket klok kvinna som jag kommer att bära med mig: ”You always need to know more than what you are to deliver”. Diskussionen var kring sexual hälsa och hur man kan lära ut det till ungdomarna. Inom känsliga områden är det om möjligt ännu viktigare att inge förtroende och kunskap hos eleverna. Något som chockade mig, var att tron ”Sex with a virgin cures HIV/AIDS”, fortfarande cirkulerar. Detta uppdagades i en presentation av en Case study som gjorts på ett par av skolorna, från vilken vi fick vi ta del av elever och föräldrars svar på frågor kring HIV/AIDS och sexuellt beteende.

Star for life försöker lära ut att sex och kärlek är två skilda saker. Några dialoger mellan en coach och elev fick mig att särskilt tänka till:

Coach: ”What role does sex play in a relationship?”
Elev: ”It’s love”
C: ”What do you mean?”
E: ”The guys say if you love them, you myst have sex with them”
C: ”And what do you tell them, will you use a condom?”
E: ”They want without a condom, and you want to please them”


Ett stort problem är att ungdomar inte tycker om kondomer. ”If you wanna boom boom with me you gotta wear a condom baby”, sjungs på alla Star for Life skolor samt konserterna i Sverige. Coacherna påstår att undervisningen om hur man kan göra användandet smidigare, måste utvecklas. Tron att sex och kärlek är sammanlänkat, leder till ofrivilliga graviditeter och färre möjligheter för de flickor som drabbas. Särskilt med tanke på den lag som Thandiwe uppmärksammade alla om: Om en flicka blir gravid ska hon bli avstängd från skolan i tre år för att ta hand om sitt barn. Trots att detta är en lag, är det få skolor som praktiserar den. Det som är intressant i hela situationen är att pojkarna klarar sig undan. Regeringen har tydligen vid ett par tillfällen försökt ta upp ”pappafrågan” – om flickorna blir avstänga i tre år, bör pojkarna bli det också. Plötsligt blev det ett väldigt ståhej. Star for Life trycker på vikten av att förstå handling och verkan. ”It takes two to tango”, som man säger ibland. Det blir inget barn utan två av motsatta kön som är involverade.

No comments:

Post a Comment