Thursday 10 July 2014

Vad gör man utan internet? - yrar runt utan mål


8 juli 2014  

Yes, I am in Africa. Möttes på flygplatsen av tre välkända ansikten. Vilken känsla, de hade varit så nervösa att inte komma i tid, så de hade väntat där i tre timmar just to make sure. Hela min kropp bara skakade. Det gick inte att stå upp, så mycket känslor som flög runt i mig. Tack och lov började jag inte gråta av den emotionella bergochdalbanan – jag höll mig till skakande.

Redan i bilen kände jag att nu är jag här – de glömde ta på sig säkerhetsbältena, vilket de senare insåg och utbrast ”Shit, Elin is here now, put hem on guys!”. Efter ett kort stopp på McDonalds, bar det av mot Hluhluwe. Man kan tro att inget mer hände utan att jag lugnt anlände till Siphile… Men så var det ju så att jag nu är i Afrika.  

”Tuuuuut Tuuuuut” ”Tuuuuuut Tuuuuut”. Överallt när vi passerade städer på vägen mötte vi folk som mina vänner känner. Den klassiska frasen är ”We’re just quickly gonna…”. Inte säker på hur många jag hälsade på idag, men förhoppningsvis blir de inte besvikna om jag inte minns exakt allas namn. Efter vi lämnat av Dumsani på kontoret, hämtade vi upp chaufförens mamma och tre systrar - ja vi var för många i bilen men det verkar vara mer en norm än ovanlighet.

Till sist sitter jag nu i min lilla hydda och skriver. Ljuset från datorn är det enda jag ser. Strömmen har gått, vilket innebär inget vatten, ljus, värme, internet eller middag. Klockan är bara halv 7, men utanför har det varit svartare än svart i snart två timmar. Tänkte först att det ju inte är något problem för mig då min kära mormor såg till att jag tog med mig två ficklampor. Dessvärre fungerar de inget vidare när man inte har något batteri i dem… De ligger så fint i bokhyllan där hemma bland övriga föremål som blev bortprioriterade p.g.a övervikt. Det ironiska i det hela är väl att det blev 5 respektive 8 kg övervikt i alla fall… 

Utanför härjar stormen. Den viner i rutorna och rycker i dörrarna. Känns nästan som ett svagt vinddrag även här inne. Kan visserligen bero på att dörren till hyddan flyger upp för jämnan. Undrar varför de inte har något så man kan låsa från insidan…

Oh vad bittert det låter. Visst, ska erkänna att just denna sekund känns det lite småtungt. Men med tanke på att jag inte sovit eller ätit något nämnvärt under det senaste dygnet är det inte konstigt att känslorna försöker ta över det positiva tänket.  Det är inget som blir bättre av att jag tänker på min varma säng där hemma. Jag är i Afrika, och det här hör till upplevelsen. Det var det här jag ville uppleva. Lika bra att köra igång från dag ett.

Ligger nu och funderar på om jag ska ta några av skorporna jag köpte tidigare och sen lägga mig. För kommer inte ljuset tillbaka, vet bara gudarna när det blir middag. Jag laddade ner en bok på datorn, skriven av Anthony Robbins – en guru inom mental träning. För mig kommer det här året innebära kunskap. Varför inte passa på att lära sig lite mindset strategier när man ändå ligger i beckmörker!


9 juli 2014

Just när jag gett upp hoppet om att få någon middag, tryckt i mig skorpor och börjat förbereda mig för natten, knackade det på dörren. Mdu kom in bärandes på en bricka med grönsallad, kokt pumpa och en tallrik kött med bönor och pap. Han bar även in ett litet bord, en stol och en byrå. Tillsammans satt vi och åt middagen och hade riktigt trevligt. Blev ett bra avslut på första dagen! Fick även lära mig några fraser som han ansåg bra att kunna:

Uxolo Mfethu, ngihloniphe nami khona ngizokuhlonipha
Sorry Brother, respect me and I will respect you

Ngiyajabula ukunibona, ukanazi, futhinokuthi ngizosebenzisana nani
I am happy to see you, to know you and that I will be working together with you

Ngyiabonga ukudla
Thankyou for the food (Ukudla kan användas oavsett om det är frukost, lunch eller middag)

Under morgonen var strömmen fortfarande inte tillbaka. Tack och lov fungerade duschen – kände mig måttligt fräsch. Redo för dagen satt jag i mitt rum och väntade på att Eric skulle komma och hämta mig. Genom den öppna övre delen av dörren, kunde jag se två män prata omkring 20m bort. Jag såg tydligt att den ena var Siphile, och kände mig säker på att den andra var Mdu och fortsatte därför att sitta i min säng och vänta… Omkring 20 minuter senare ropade Siphile på mig: ”Eric is waiting for you”, oh tänkte jag, så jag gick ut direkt och började gå mot bilarna. ”Elin, you can come this side”, jaha märkligt att Siphile ville jag skulle göra det. Inte förrän mannen som stått bredvid Siphile sätter sig i bilen inser jag att det är Eric… Oh vad jag kände mig dum.

Tidigare har jag inte riktigt funderat något nämnvärt över vikten av fungerande internet. Idag blev insikten väldigt tydlig. 20 osaliga andar drog omkring utan mål, inklusive mig själv. Hade hoppats jag kunnat göra uppdatering om gårdagen men icke blev det så.

Lite innan lunchtid, fick jag åka med några från kontoret ut till en highschool omkring 20 minuter från Hluhluwe. Där var coacherna i full gång med workshops för uttagningen av ett nytt ”construction team” på 10 personer. De uttagna ska få medverka när ett nytt sportcenter byggs i området och samtidigt ges utbildning och en bättre start in i arbetslivet. Workshopen var indelad i olika sektioner, för att pröva de unga vuxna på diverse färdigheter: Personal skills, practical, entrepreneurship, critical thinking, motivation, cooperation skills etc.

Som observer, och oförstående vad de säger, har man tid att fokusera på så mycket andra detaljer. I grupparbeten såg man starka tendenser hur pojkarna blev huvudfigurer och tjejerna ställde sig vid sidan av. Har fått lära mig att det inte har och göra med bristande kunskaper och motivation hos tjejerna, utan hos kulturen. Som Fiona på kontoret konstaterade, män har fortfarande ett starkare bias över kvinnorna som sitter så djupt inrotade.
Väl hemma kom Mdu med köttfärssås och pasta till middag. Wow sa jag, ”Du you know that this is a swedish dish?” ”What nooo! Wow I’m a real swedish man now”. Mdu är bror till Siphile och hjälper till med matlagning till gästerna på Mbonise Cultural Concepts. Han berättade för mig att han inte är någon kock utan bara gör detta för att hjälpa sin familj. ”That what we do”. Hoppas han kommer in imorgon kväll och äter också. Känns som ett stort privilegium att kunna sitta och prata med någon som även jobbar som guide i området. Det ger en stor inblick i deras dagliga liv bara hur han beter sig när han sitter i mitt rum. Likaså bilturerna med Eric.

Ytterligare en dag i Sydafrika. Yeah this thing is for real now

10 juli

Hörde ryktet spridas bland alla på kontoret att internetet ska börja fungera snart. Eric gick precis förbi bakom mig och sa att han kan se att jag skrivit om honom ”Cus that’s my name” haha. Äntligen jag som kan ha lite språkligt övertag. Tabbade mig imorse också… Han kom fram till mig och sa att jag såg ut som en Zulu woman i min rosa mönstrade kjol, rosa tröja och gröna sjal. Ngiyabonga (tack) svarade jag och gick in för att äta frukost in the main house… Behöver jag glasögon tro? Det här håller inte i alla fall haha, försöker förklara för honom att det inte är något illa menat ”im just confused”. Eric bara skrattar åt mig och säger nåt på Zulu som vanligt – jag tror vi fortfarande är vänner ändå haha.

Suttit och pratat en stund med Fiona, en vit Zulu kvinna som jobbar på kontoret. Tänk er rösten på någon som röker en cigg i timmen – så låter hon. Mycket spännande kvinna. Hon växte upp på en farm precis i närheten av Hluhluwe, där hon uppfostrades av en Zulu nanny. Detta innebar att hon inte lärde sig prata engelska förrän hon var 7 år och kunde alltså inte prata med sin engelska pappa förrän då. Trots att hon som vit, levt i Sydafrika under apartheid eran säger hon att hon inte kände av det förrän hon kom upp i 40 års åldern. Något som gjorde en svensk författare besviken när han intervjuade henne och trodde sig hittat någon som kunde ge inside information om livet som vit i ett svartdominerat område under apartheid – så mycket fick han för det.


No comments:

Post a Comment