Saturday 26 July 2014

Liv i luckan!

Befinner mig i en hårsalong i centrala durban. Jag är förbluffad. Till höger om mig håller en kvinna på att få sin peruk påsydd. Jisses vad fort det går. Inga småklipp eller långsamt dragande som det kan vara i Sverige. Längre ner ser det nästan ut som att en kvinna får håret avrycket som följd av frisörskans hårda drag.

Hårsalonger finns i vartenda hörn, ofta flera på samma gata. Afrikanska kvinnor bryr sig väldigt mycket om sitt hår och ändrar hairstyle hej vilt. Verkar riktigt roligt att ena månaden vara korthårig och nästa långhårig följt av en flätad månad. Men vårt klena hår skulle aldrig klara av den här behandlingen haha!  Skattar mig lycklig som har vänner på kontoret som kan göra mina flätor.

Överallt är ljud och människor. Taxisystemet är väldigt effektivt - man kan lätt ta sig runt i stan för endast 5 rand. Bara ropa in en taxi, kläm in dig bland alla människor and off you go. Den som hamnar längst fram har ansvar att ta emot pengar från samtliga, räkna och ge tillbaka rätt växel soDen höga musiken med rytmiska afrikanska trummor i bilen fulländar upplevelsen, alltmedan vi far genom stan. Vaknade tidigt av Thandis lilla ettåriga son. Var inge kul att sova längre när klockan var 06.

När jag tittade ut för att avgöra väder och klädsel för dagen började jag nästan skratta. Aporna hade invaderat grannträdgården! Det är inga små apor heller!  Rotar runt i soptunnor som ett litet barn kastar runt godisarna i godispåsen. Konstaterade att i hluhluwe är det kor och getter medan aporna härjar i staden.

Första stopp blev stranden där vi fick ut på piren för varsin frultsmothie. Spännande att se på alla folk runtomkring. Rätt kyligt idag, men turisterna var lika avklädda och badsugna som alltid. Det hela såg väldigt komiskt ut med chica bikini tjejer gåendes bredvid vinterklädda Afrikaner. Återigen är jag så otroligt glad att jag har lång tid på mig här. Jag kan spara mina strandpromenader till sommaren.

Ser ut som att Thabi snart är klar! 

No comments:

Post a Comment